Harimau Malaya Bakal ‘mengaum’ Di Hanoi

SAFAWI RASID menjadi penyelamat apabila berjaya menjaringkan gol penyamaan buat Harimau Malaya bagi mengikat Vietnam 2-2 dalam aksi final pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil, di sini sebentar tadi.

Alhamdulillah.. Skuad Harimau bersungguh-sungguh memberikan yang terbaik sebentar tadi.

Menurut Utusan Online, Skuad Harimau Malaya berdepan laluan berliku untuk menjulang trofi Piala AFF selepas terikat 2-2 dalam aksi final pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil, di sini sebentar tadi.

Keputusan itu menyaksikan skuad kendalian Tan Cheng Hoe perlu meraih kemenangan besar di Hanoi, Sabtu ini untuk mengatasi kelebihan jaringan yang dimiliki Vietnam bagi mengulangi pencapaian 2010.

Dalam aksi hari ini, Harimau Malaya dikejutkan seawal minit ke-21 hasil jaringan Nguyen Huy Hong yang berjaya menyudahkan hantaran pantas Phan Van Duc sebelum dibolosi buat kali kedua, tiga minit kemudian hasil jaringan Pham Duc Huy yang menerima hantaran Van Duc.

Skuad Cheng Hoe bagaimanapun tidak berputus asa apabila berjaya merapatkan jurang menerusi 
Shahrul Saad berjaya menanduk masuk bola ke dalam gawang pada minit ke-36 berpunca daripada sepakan Syamer Kutty Abba.

Safawi Rasid menggembirakan 88,000 penyokong yang hadir apabila berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-61 menerusi rembatan dari luar kotak penalti yang berjaya menewaskan penjaga gawang, Dang Van Lam. – Utusan Online

Sumber : Utusan Online